FRA FLYKTNING TIL FAGLÆRT

Ahmad og broren rømte fra Syria når krigen brøt ut. Etter noen måneder i Tyrkia reiste de mot Norge og en bedre framtid, der han fikk muligheten til å arbeide hos Ellco Etikett. Nå har drømmen gått i oppfyllelse: Han bestod fagprøven!

Krigen i Syria satte en stopper for livet til Ahmad. Han kunne ikke lenger gå på videregående slik han hadde planlagt, men måtte rømme landet for å unngå å bli dratt inn i krigen.

Jeg reiste alene til Tyrkia i 2013 for å møte broren min. Etter å ha vært i Tyrkia i 8-9 måneder ville jeg videre til et land hvor jeg kunne bygge en bedre fremtid. Det var da jeg hørte om Norge, forteller han.

Reisen til Ellco

Ahmad havnet først på et asylmottak i Nesna i Nordland, men flyttet senere til Østlandet. Med hjelp fra Flyktningkontoret fikk han praksisplass hos Ellco Etikett i Nittedal, og etter hvert ble han fast ansatt i trykkeriet.

Ahmad ville imidlertid noe mer. De siste tre årene har han derfor vært bedriftens første lærling i faget grafisk produksjonsteknikk. Mona ble utpekt som hans mentor, og har hjulpet ham på veien mot fagprøven.

Jeg har jo jobbet med dette i mange år og det var kjempefint å få muligheten til å være mentor for en lærevillig og engasjert ungdom som Ahmad, sier hun.

Mona forteller at hun har vært veldig opptatt av å videreføre håndverket og skape en yrkesstolthet rundt faget. For Ahmad selv var det også viktig at han hadde et bevis på at han kunne håndverket, og derfor var fagprøven så avgjørende.

Det har vært en reise, og det har vært utrolig morsomt å se hvor mye Ahmad har forbedret seg de siste årene, både med tanke på faget og norskkunnskapene sine. Ingenting er gratis her i livet. Hans harde arbeid har gitt resultater, og nå står han med fagbrevet i hånda, sier hun.

Ahmad viser frem noe av det han produserte under fagprøven. I bakgrunnen mentor Mona Karlsen.

En stolt familie

For å bestå fagprøven er det viktig å ha en mentor som gir deg en god innføring i faget og som passer på å fortelle deg hvordan du kan forbedre deg. Ahmad forteller at han setter stor pris på hjelpen fra Mona.

Hun ga meg ros for det jeg gjorde riktig og passet alltid på å fortelle meg det jeg kunne gjøre bedre. Uten de tilbakemeldingene hadde jeg ikke forbedret meg slik jeg har gjort, sier han.

Etter tre år med både praksis og teori, kunne han i mars endelig gå opp til fagprøven. Det ble to intense dager, og så kunne han ta en veldig hyggelig telefon til familien sin i Tyrkia.

Jeg var veldig nervøs før fagprøven og visste ikke om jeg skulle bestå. Men det gikk veldig bra! Familien min er veldig stolte av meg, sier han.

En håpefull fremtid

Det er vanskelig for Ahmad å beskrive opplevelsene han har hatt de siste årene, og hvor mye livet hans har forandret seg siden han forlot hjemlandet. Han savner familien sin som bor i Tyrkia, men trives veldig godt i Norge og hos Ellco Etikett.

Jeg kom hit for å få en bedre fremtid og det har jeg greid. Jeg er veldig takknemlig for all hjelpen jeg har fått av alle på jobben, sier han.

Planen til Ahmad er å fortsette å jobbe hos Ellco Etikett og videreutvikle ferdighetene sine innen trykkerifaget. Han har gått fra å være flyktning til faglært.

Det har vært en lang vei å gå, men nå har jeg tryggheten jeg søkte etter. Nå har jeg et fagbrev og en god jobb. Jeg er veldig fornøyd, avslutter han.

0

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke