Materialene som brukes i fremstillingen av etiketter, er bygget opp av tre lag. Kombinasjonsmulighetene av disse tre lagene er enorme. Finn ut hvilke her!
HVA ER ET ETIKETTMATERIALE?
Materialet som brukes i fremstillingen av etiketter, er bygget opp av tre lag:
Det øverste laget kalles frontmaterialet. Det er dette man gjør selve trykket på. Frontmaterialet finnes i mange forskjellige utgaver med ulike egenskaper. Vi gir en kort innføring lenger ned på siden.
Lag nummer to består rett og slett av lim. På fagspråket kalles dette for adhesiv. Grovt sett kan man dele limet inn i to hovedgrupper – permanent og avtakbart – alt etter hvor lenge man ønsker at etiketten skal være påklistret.
Bakpapiret utgjør tredje og siste lag. Man kan gjerne beskrive det som bæreren av etiketten under produksjonen og frem til bruk. Overflaten på bakpapiret er belagt silikon, hvilket gjør at etiketten ikke fester seg, men enkelt kan løftes av i det den skal brukes.
Kombinasjonsmulighetene av disse tre lagene er enorme. Det finnes nemlig mer enn 500 ulike typer frontmateriale, rundt 150 varianter av lim, og et 50-talls forskjellige bakpapir å velge mellom. I tillegg kan man lakkere eller laminere overflaten etter å ha trykket på den.
PAPIRETIKETTER
Hva er bestrøket papir?
Bestrøket papir er en fellesbetegnelse for papir som er overflatebehandlet. Dette for at papiret skal bli jevnere og penere, for eksempel med en skinnende overflate. Denne typen papir kan være vanskelig å printe på, eller å skrive på med kulepenn og blyant.
Hva er ubestrøket papir?
Ubestrøket papir har ikke vært gjennom noen overflatebehandling, og gir dermed en ”ruere” følelse. Skal etiketten skrives på er det som regel et ubestrøket materiale man bør gå for. Samtidig er også ubestrøkne materialer billigere enn de bestrøkne.
Hva er thermo?
Mange kunder, for eksempel innen logistikk, bruker en såkalt thermoskriver for å printe tilleggsinformasjon på etikettene sine. Kort forklart bruker thermoskriveren en varmestråle til å behandle et varmefølsomt lag i etikettens frontmateriale, som da forandrer farge slik at informasjonen blir synlig. Man skal for øvrig være obs på at thermopapiret vil fortsette å være varme- og lysfølsomt etter at det har vært gjennom skriveren, og bør således kun benyttes til kortvarige formål. En billig thermoetikett er uleselig etter noen dager i sola!
Hva er thermo transfer?
Vel, det er egentlig ikke snakk om et materiale, men en printmetode. I thermo transfer er det nemlig et varmefølsomt fargebånd som blir varmet opp i printeren, og som videre fester seg til etikettens frontmateriale. Det fungerer nesten som båndet i en gammeldags skrivemaskin. Denne metoden gir et bestandig trykk som tåler mer ”juling”, og kan benyttes i kombinasjon med en lang rekke etikettmaterialer.
Polyetylen, også kalt PE-folie, er et fleksibelt, mykt og miljøvennlig plastmateriale. Med andre ord er det blant annet egnet for etiketter som utsettes for bevegelse, eller som man ønsker at skal være nedbrytbare. Brukseksempler er etiketter til sjampoflasker som man skal kunne klemme på, eller de etikettene som sitter på eplene du kjøper i butikken. Du kan til og med spise dette materialet, uten at vi på noen måte anbefaler akkurat det.
Polypropylen har mye av de samme egenskapene som polyetylen, men er stivere. Dermed er det lettere å etikettere, det vil si påføre etikettene til det aktuelle produktet, ved hjelp av en maskin. PP er også mer holdbart, og brukes gjerne som et billigere og mer miljøvennlig alternativ til vinyl/pvc.
Behøver du et sterkt materiale beregnet for mer varig merking av gjenstander, er polyester en god løsning. Polyester tåler høye og lave temperaturer, skitt og møkk, og generelt røff behandling over tid. PET-etiketter ser du blant annet på modell- og serienummer-etikettene på hvitevarene dine hjemme.
Vinyl er en aning stivere enn polyetylen, kjennetegnes ved god holdbarhet, og er et relativt dyrt materiale. I den senere tid har bruken av vinyl gradvis minket på grunn av at det ikke er så miljøvennlig, og da hovedsakelig i forbindelse med dets tilvirkning. På den annen side er vinyl i noen tilfeller den beste og sikreste løsningen, i hvert fall dersom etiketten må ha god bestandighet utendørs.
Som navnet tilsier er dette et gjennomsiktig materiale. Dermed er det kun trykket som blir synlig på etiketten. Transparent er riktignok ikke et eget materiale i seg selv, men kommer i utgaver av PE, PP, PET og PVC. For eksempel brukes transparente etiketter på flasker, for en såkalt no-label-look.
Silke/Sateng
Det kalles ofte silke, men i virkeligheten er dette et papirprodukt fremstilt på en spesiell måte. Navnet kommer av at overflaten både ser og føles stoffaktig ut. Skal du for eksempel merke tekstiler, enten det er i forbindelse med salg, eller at deltakerne på en konferanse skal bære en etikett med navn og nummer, er silke et velegnet materiale.
Pregefolie
Dette er et materiale, men ikke i den forstand at man pleier å trykke på det. Pregefolie nevnte vi i forrige kapittel, og er nemlig noe man legger oppå etikettmaterialet, som et tillegg til den eller de fargene etiketten ellers skal bestå av.
Materialleverandører
Ellco Etikett kjøper sine materialer hos flere leverandører, men mesteparten skaffes hos de to markedslederne, UPM Raflatac og Fasson/Avery Dennison.