HVORDAN BESKYTTE ETIKETTEN - OVERFLATEBEHANDLING

Vil du beskytte etiketten din, eller kanskje skape en kul effekt? Overflatebehandling er viktig for at din etikett skal bli best! Vi har valgt å kalle lakkering eller laminering av etiketten for overflatebehandling. Det er nemlig de to vanligste metodene, og beskrives nedenfor. I tillegg kan man kanskje nevne andre typer effekter i denne kategorien, som foliepreg og embossing, men disse hører bedre hjemme i vårt kapittel om trykkmetoder.

HVA ER LAKKERING?

For å gi etiketten en ekstra blank og matt finish, kan man lakkere overflaten etter at fargene er lagt på. Samtidig vil lakken være med på å gi en ekstra smell og dybde i fargene, i tillegg til at etikettens holdbarhet forlenges. Lakken ligger som et beskyttende lag over fargene. Selve lakkeringen gjøres ved at en roterende valse, delvis nedsenket i et kar fylt med lakk, ruller et tynt lakkbelegg videre over på etikettoverflaten.

Hva er spotlakkering?

Det vanligste er å lakkere hele etiketten, men det kan være veldig virkningsfullt å bare lakkere deler av den. Man kaller det spotlakkering, og det brukes for eksempel til å fremhever et visst parti mønster eller parti av designet. For å få til dette må man lage en egen klisjé til lakkeringen.

I hovedsak snakker man om tre typer lakk-finish: Klar, matt, og en semi-matt i sjiktet mellom disse to. Noen vil ha blanke etiketter, og noen vil ha et matt utseende. Hav som er mest populært svinger i takt med trendene i markedet.

Lakk fås også i silikonfrie utgaver, hvilket gjør at man selv med lakkerte etiketter kan printe på dem i en thermotransfer printer, for de som behøver dét.

HVA ER LAMINERING?

Å laminere innebærer å legge en tynn, beskyttende folie over hele etiketten. Hensikten er vanligvis å gi produktet en ekstra slitesterk overflate, noe som er en nødvendighet dersom etiketten skal brukes i et utsatt miljø. Et eksempel er merking av motorsager, eller annet utstyr der det er viktig at informasjonen som bæres av etiketten består.

Det finnes for øvrig mange ulike typer lamineringsfolie, og hver type har sine spesielle egenskaper. Med andre ord er mulighetene for å skape variasjon i overflaten på en etikett gode.

HVA ER EPOXYLAKKERING?

Du har sikkert sett etiketter med et veldig tykt, gjennomsiktig overflatebelegg? Da er den epoxylakkert. Noen kaller det for dome-etikett, andre sier 3D-etikett eller epoxymerke. Uansett navn, så er det snakk om en seigtflytende lakk som sprøytes på etikettens overflate og gjør etiketten til et skikkelig blikkfang. Ikke minst er denne typen etiketter veldig motstandsdyktig for slitasje. Epoxy-etiketter brukes ofte som merkevarebyggere på møbler eller maskiner.

Les videre om

Etikettens historie

Trykkmetoder

Farger

Materialer

Overflatebehandling

Ferdiggjøring

0

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke