Samarbeider for en god sak

Ellco Etikett bidrar med sin fagkompetanse når Lif Laga lager et kunstprosjekt som går til inntekt for veldedige formål og gir et felleskap til ungdom fra østkanten av Oslo.

Åsmund Gylder, ildsjelen bak Lif Laga, er oppvokst i bydel Stovner. Han ønsket å starte et prosjekt for å bygge samhold i lokalmiljøet, og la merke til spesielt to ubenyttede ressurser på Stovner; ungdommer og eplehager.

Det var et begrenset tilbud for ungdommene på Stovner utenom skole og sport, og det var flust av eplehager i nærområdet hvor epler råtnet i hager uten å komme noen til gode. Kunne ikke disse eplene benyttes, samtidig som ungdommene i bydelene kunne være med på å løfte lokalmiljøet og arbeide for en god sak? Ideen kom først i 2011, men det gikk litt tid før den ble realisert.

I sammenheng med flyktningkrisen i 2016 ønsket ungdomsrådet i Stovner å gjøre noe konkret for enslige flyktninger og ungdommer i lokalmiljøet. Da kunne vi endelig sette teori ut i praksis og satte i gang med epleplukking i samarbeid med flyktninger og Stovner-ungdom. Disse eplene ble presset til eplemost og overskuddet fra salget gikk til en god sak. Men det var bare starten, sier Gylder.

epler1

Ungdommene løfter frem lokalmiljøet

Lif Laga har med tiden vokst seg større og samarbeider i dag med ungdommer mellom 13-23 år fra hele Oslo, men spesielt Stovner og Groruddalen. Blant de frivillige finner man både ungdom som ser på arbeid i Lif Laga som en god mulighet til å få relevant arbeidserfaring, og ungdom som kanskje har sporet litt av og søker et felleskap.

Det som er vakkert med vårt prosjekt er at alle har en plass hos oss, for alle kan plukke epler og hjelpe til. Alle har en verdi som enkeltmenneske og bidrar samtidig til en god sak. Vårt overskudd går til utvalgte veldedige organisasjoner som gjør samfunnet bedre. Det gir ungdommene en stolthet, både for lokalmiljøet sitt, vennene sine og saken de fronter, sier Gylder.

Kunstneriske etiketter gir budskapet større rekkevidde

Kunst er også blitt en integrert del av Lif Laga. De har et eget prosjekt kalt Kunstkassa 12, som går ut på at det hvert år blir designet etiketter til eplemostflaskene av tolv ulike kunstnere. Dette blir solgt i håndlagde tre-esker laget av en tilrettelagt skoleklasse på Stovner.

Mange velkjente kunstnere har bidratt, som eksempelvis Dronning Sonja, Maud Angelica Behn, Per Heimly, Josef Yohannes og Magne Furuholmen. Deler av årets overskudd vil gå til Norges Handikapforbunds Ungdom.

Det finnes et politisk bakteppe bak ungdomsarbeid og det å arbeide for forandring og bedring. Det å løfte dette opp på et kunstnerisk nivå gir budskapet større rekkevidde. Samtidig ser vi at ungdommene og kunstnerne skaper en synergieffekt, ved at kunstnerne har lyst til å løfte frem ungdommene og arbeidet de gjør, og dermed får ungdommene lyst til å løfte frem kunstnerne og arbeidene deres, sier han.

Ellco Etikett er en naturlig samarbeidspartner

Gylder forteller at han i utgangspunktet ikke hadde så mye peiling på etiketter, men ble anbefalt Ellco Etikett av Askim Frukt- og Bærpresseri, som produserer eplemosten deres. Da ble det naturlig å hente inn kompetansen til Ellco Etikett i sluttfasen av prosjektet.

Det var veldig lett å kommunisere med Ellco Etikett og Kirsten, vår kundekontakt. De forsto med en gang hva vi sto for og hva vi ønsket å oppnå med våre etiketter. De var en selvsagt lokal partner for oss, og kombinasjonen av vår entusiasme og Ellco sin fagkunnskap har gitt gode resultater, sier Gylder.

Kirsten Rokkerud Persson, kundekontakt ved Ellco Etikett, forteller at det er spennende å jobbe med Lif Laga og Åsmund Gylder. Det er noe ekstra givende med å jobbe med ildsjeler som ønsker å gjøre samfunnet bedre, og samtidig er det faglig gøy å arbeide med kunstneriske etiketter.

Åsmund brenner for det han arbeider med, og det er en glede for oss ved Ellco Etikett å bidra med vår kunnskap. Vi er stolte av å kunne hjelpe til med et så fantastisk prosjekt for ungdom i Oslo, og bidra til å løfte frem en god sak, avslutter hun.

Gå til Lif Laga sin nettside om du ønsker å vite mer om prosjektet, ungdommene som arbeider der og de veldedige formålene de støtter!

0

Begynn å skrive og trykk Enter for å søke